Leefstijl

Leefstijlgeneeskunde vormt het fundament voor preventie en behandeling van chronische aandoeningen. Wij zien leefstijlgeneeskunde als integraal onderdeel van de reguliere gezondheidszorg in Zeeland, zodat eenieder een weloverwogen keuze kan maken. Leefstijl waar mogelijk, medicatie waar nodig. Waarbij gezond leven, op ieders eigen wijze, vanzelfsprekend is. 
Fietsen in Zeeland

Meer aandacht voor leefstijl in de breedste zin

Met dit doel is een werkgroep opgericht ter bevordering van welzijn, leefstijl en persoonsgerichte zorg binnen de huisartsenzorg. 

  • We willen voorlichten, inspireren en ook ondersteuning bieden aan de praktijken bij hun concrete doelstellingen op dit gebied. 
  • Daarnaast bevorderen we de zelfredzaamheid van patiënten en stimuleren hen in het nemen van eigen regie over hun gezondheid waarmee we inzetten op een lagere zorgconsumptie.  
  • We faciliteren hen in het vinden van de juiste zorg en hulp op de juiste plek. Met name voor zorg- of welzijnsvragen die geen medisch antwoord behoeven. We ondersteunen hierin de huisarts in zijn signalerende rol en in het efficiënter verwijzen naar het sociaal domein waar nodig. Om dit te realiseren verstevigen we de samenwerking met andere partijen en vergroten we de kennis bij huisarts en patiënt.  

Dit leidt naar verwachting tot positieve effecten op onze kerndoelen; gezonde inwoners, beter ervaren kwaliteit van zorg, lagere zorgkosten en werkplezier van professionals.  

Leren van elkaar

Daar waar relevant sluiten we aan bij landelijke en regionale ontwikkelingen en bestaande initiatieven op het gebied van integrale gezondheid(szorg). Zo streven we cohesie en samenwerking na, om van daaruit de huisartsen en hun medewerkers te ondersteunen.    

Ook zorgt het leren van elkaar voor inspiratie en solide verbanden, nodig voor het slagen van de Zeeland-brede missie.  

Positieve gezondheid

Door steeds afgestemd te blijven op het gedachtegoed van positieve gezondheid, bevorderen we die denk- en werkwijze op alle niveaus van de eerstelijnszorg: niet alleen bij de patiënten, ook bij de zorgverleners en onze eigen organisatie.  

De mensen staan zelf aan het roer, wij zijn er voor het duwtje in de goede richting.  

Gezonde leefstijl icoon

GLI (Gecombineerde Leefstijlinterventie)

De huisartsenconnectie biedt GLI CooL aan als leefstijlinterventie. Daarnaast wordt hard gewerkt aan het verruimen van het aanbod van door de zorgverzekeraar vergoede leefstijl interventies. GLI CooL is een traject voor mensen met obesitas of overgewicht met als doel gewichtsverlies en een betere kwaliteit van leven. Sinds 2019 wordt de GLI onder voorwaarden vergoed door de basisverzekering zonder dat het eigen risico wordt aangesproken. Het doel van de GLI is een gezondere leefstijl voor de deelnemer met overgewicht door advies en begeleiding bij voeding, beweging en gedrag. CooL staat voor Coaching op Leefstijl met als centrale thema’s voeding, beweging, slaap en persoonlijke balans en wordt uitgevoerd door één persoon, de CooL-coach. Deze steunt de deelnemer in het halen van persoonlijke doelen. Tijdens het traject is de deelnemer aan zet en heeft de CooL-coach een ondersteunende rol. 

De volgende mensen komen in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie die vergoed wordt uit de basisverzekering: 

  • Personen met obesitas (BMI (Body Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.) ≥30 kg/m2) 
  • Personen met overgewicht (BMI ≥25 kg/m2) in combinatie met een risicofactor en/of co-morbiditeit
  • Risicofactor: ernstig vergrote buikomvang (≥102 cm bij mannen en ≥88 cm bij vrouwen) of de aanwezigheid van andere risicofactoren voor Hart- en Vaatziekten (HVZ) 
  • Co-morbiditeit: DM2, cardiovasculaire aandoeningen, slaapapneu of artrose 
  • Volwassenen met voldoende motivatie om deel te nemen aan een twee jaar durend programma.